Botiku aiaköök - sel suvel Purgis

Kindlasti on paljud märganud, et sel hooajal on Botiku aiaköögis end püsivamalt sisse seadnud duo koondnimega Purgis, kelle valmistatud vimkaga tacod, tortillad, churrod ja muud hõrgud ampsud annavad aias hängimisele uue, eriti maitsva mõõtme. Teeme kaane lahti ja uurime, mis ja miks on Purgis, kuidas see sinna sai ja kuhu edasi. Uudishimu leevendab ja küsimustele vastab ettevõtmise eestvedaja Kaisa Kangur. 
Alustame sellest, kuhu ilmselt paljud vestlused meie
külalistega juba viinud on. Mis on Purgis? Kuidas ise end defineerite?

Meie jaoks on Purgis nagu väike eraldi maailm koos erinevate maitsete, värvide ja tekstuuridega. Enne Purgis asutamist töötasime koos Aleksandraga kohvik Nopis, kus Kaisa pani aluse tervele seeriale erinevatele fermenteeritud toodetele, mida kasutatakse kohviku menüüs ja müüakse kaasaostmiseks ka Nopi poes. Läbi selle töö olime igapäevaselt ümbritsetud suurest hulgast klaaspurkidest ning sealt see nimi ka tuli..

Sellel suvel oleme ennast sisse seadnud siia Botiku aiakööki. Aiaköök oma suurte akendega on ka natuke nagu üks suur purk ning ühtlasi on Botiku külalistel võimalus näha mis selles väikeses maailmas (loe: köögis) toimub. Hetkel me nii aktiivselt fermenteerimise ja asjade purki panemisega ei tegele. Küll aga on Botiku toidukontseptsioon justkui piknik aias ning snäkkide, salatite ja muu serveerimine purkidesse on hea ja mugav lahendus. Kuna Botiku enda põhimõte on algusest peale vältida ühekordselt kasutatavat kraami, siis klaaspurkidega saame seda põhimõtet ka edasi kanda.

Magustoite ja salateid pakutakse taaskasutatavatest klaasist purkidest


Iga südamega ettevõtmise taga on inimesed. Mainisid juba põgusalt, ent räägi veel, kes teie tiimi kuuluvad ja kuidas koos töötate.


Purgis ettevõtmise taga on kaks suurt toidufänni – Kaisa ja Aleksandra. Mõlemal on kogemus köögis töötamisest erinevates restoranides. Samas toit või kokaks olemine ei ole olnud kummagi esimene valik elukutse puhul. Minu hetk käis sisemiselt see klõps ära, et tegelikult võib toiduga tegelemine või selle valmistamine ja pakkumine olla ka töö.. Teine tore äratundmine oli inimestena, et väärtustame samu asju ning loogika ja mõte toidu osas on üsna sarnane. Juba meie esimesest kohtumisest alates Aleksandraga oli see „oma inimese“ tunne ning „rääkisime koheselt ühte keelt“, mis tegelikkuses tähendab seda, et meie igapäevane suhtluskeel on inglise keel, kuna Aleksandra on pärit Venemaalt ning alles õpib eesti keelt. PS! Tema suve-eesmärk on augusti lõpuks rääkida eesti keeles.

Kaisa (vasakul) ja Aleksandra on Botiku torni all olevasse aiakööki
loonud oma maitsete ja värvide maailma


Selle taga on kindlasti mingi pikem lugu, kuidas te Botikusse aiakööki oma toiduloomingut jagama jõudsite...

Kuidagi viis üks asi teiseni ning selle aasta veebruaris, kui käisin oma õpilastega (Kaisa töötas Rocca al Mare koolis) Botiku aias vabariigi aastapäeva tähistamas ja hot doge grillimas, siis vaatasin seda aeda ja torni all seisvat aiakööki ning tekkis mingi äratundmine, et sellel suvel tulen ja toimetan ise selles aias. Sealt see pall veerema hakkas...

Ma olen ise suur fänn sellistel „pisut teistmoodi“ kohtadel, kus olemine on vabam ning iga tegevus ja liigutus ei ole reguleeritud ning kus veel boonusena saab hingega valmistatud sööki nautida. Varasemalt olen selliseid kohti leidnud pigem väljaspoolt Eestit, kuid mul on vedanud, et mul on nii andekad sõbrad, kes on loonud selle ülilaheda koha. (PS! Tervitused Juulale!) 

Olen Botikule juba algusest peale kaasa elanud ning eelnevatel suvedel siin üritustel ja aiaköögi pop-upidel käinud ning iga kord vaimustunud, et kuidas saab üks koht nii uskumatult mõnusa tunde tekitada. Samas nüüd meenub, et minu esimene „kohvik“ oli ka koos Juulaga (+ teised toredad ülikoolikaaslased EKA-st) Kultuurikatla aias, kus me pidasime kultuurikanu.


Siis sai Botiku aiaköögi sisustamise idee küpseda juba päris pikalt. Kuidas menüüvaliku loomine käis? Tundub, et ka sinna on inspiratsiooni kogunenud väljaspoolt Eestit?

Mitmed aastad tagasi oli mul juba see idee, et tahaks teha ise tortillasid ja pakkuda huvitavate kooslustega tacosid, kuid siis veel ei olnud selleks tegevuseks sobivat kohta.

Nüüd, jõudes Botikusse, tuli see taco-baari uitmõte meelde ning tundub, et värsked isetehtud 100% maisitortillad on just see, mida siin aias sobib pakkuda. Otseselt me ei aja taga mingit autentsust või, et kõik on hästi Mehhiko, pigem need maitsed ja kooslused, mis tekivad, on sümbioos meist, meie kogemustest ning sellest, mida ise parasjagu süüa sooviksime. Ideed tulevad täiesti juhuslikult. Kuskilt on meelele või keelele jäänud mõni kombinatsioon ning siis me seda enda võtmes ka pakume. Näiteks churrode (tegemist Hispaania päritolu magustoiduga) juurde pakutav misokaramell sündis traditsioonilisest soolakaramellist, aga kuna ise kasutame väga palju misopastat toitude maitsestamisel, siis see tundus huvitavam kooslus. Maitse on kindlasti sügavam ja täiuslikum. Rohkem sõltuvust tekitav.

Siin need on. Sõltuvusttekitavalt maitsvad churrod misokaramelli, 
käsitöökohvi ja suvise päikesepaistega. 

Suur rõhk on ka taimsel toidul ehk alati on valikut ka veganitele. Liha ja kala on olemas, aga need ei mängi meie toidus põhirolli.

Fun Fact: Aiaköögis ei eksisteeri kindlaid retsepte ning süüa valmistatakse südame ja tunde järgi. Olenevalt ka ilmast ☺ ja meeleolust… Taldrikule ja purki jõuab see, mis parasjagu kõige parem tundub. 


See jutt tekitas isu ja ilmselt mitte ainult minul. Millal on kõige parem aeg teie pakutavat maitsma tulla? Ja kas teiega koos saab mõnele Botikus korraldatavale sündmusele toidulaua katta? 

Aiaköök on kõikidele huvilistele avatud nädalavahetustel ja täpsemalt näeb nende kohta infot Botiku Facebooki sündmuste all. Parajalt vürtsikad tacod või krõbe kimchiga grillvõiku sobib ideaalselt nädalavahetuse kaaslaseks koos jahutava joogiga. Botik on nagu üks suur mõnus suvituspaik. Saab tulla puude varju või hoopis päikeseterassile pikutama ja sõpradega piknikku pidama.

Botikus saab pidada igasuguseid erinevaid sündmusi ning võimalusel katame meeleldi nendeks sündmusteks mõnusa pidulaua erinevate snäkkidega. Teeme sellist pikniku stiilis olemist (DIY ehk "tee ise"), samas saab oma sündmust rikastada ka live-aiaköögiga, kus külalised saavad kohapeal tellida näiteks värskeid isetehtud maisitacosid erinevate lisanditega.

Saad oma sündmust toitlustades meie võimaluste kohta lisa uurida Botiku kaudu (näiteks kirjutades botik@pohjalatehas.ee).

Botikus toimuvatele sündmustele pakub Purgis värvilisi ja rikkalikke snäkilaudu


Kust teie kohta lisa lugeda ja vaadata saab?

Meie tegemistel saab silma peal hoida läbi instagrami @Purgis_Botik

Vaata siit järgmisi sündmusi, kus aiaköögi hõrgutisi maitsta saab.


Eelmine
Koht, kus vastandid tõmbuvad
Järgmine
Kas meie esiisad oleks majaehitusel kasutanud mootorsaagi?

Kirjuta esimene kommentaar

Email again: